Paulownia

Este un gen de 6 – 17 specii de plante din familia monogenerică Paulowniaceae, înrudită şi uneori inclusă în familia Scrophulariaceae. Este nativă în China, Laos si Vietnam, şi foarte cultivată in alte părţi din Asia de Est, mai ales in Japonia si Koreea. Sunt copaci care îşi pierd frunzele toamna, cu o înălţime de 12–15 m, cu frunze mari sub forma de inima, cu diametrul de 15–40 cm, frunze ce sunt aranjate in perechi opuse pe creanga. Florile sunt produse primăvara devreme, in buchete lungi de 10–30 cm, cu o corolă tubular violetă ce seamana cu floarea de degeţel roşu. Fructul este o capsulă uscată, ce conţine mii de seminte foarte mici. Genul, numit iniţial Pavlovnia, dar care acum se scrie Paulownia, a fost numit în onoarea Reginei Anna Pavlovna a Olandei (1795–1865), fiica Ţarului Pavel I al Rusiei. Din acelaşi motiv mai este numit si ”arborele prinţesei”.

Cadouri cu rădăcini adânci

Paulownia, un copac aspectuos şi plin de semnificaţii, cadou pentru persoana dragă şi pentru planetă.

Paulownia, numit şi ...

Originar din China, Vietnam şi Laos, Paulownia îşi trage atât numele oficial, cât şi cel de alint – Copacul prinţesei – de la Anna Pavlovna, prinţesă rusoaică devenită regină a Olandei. Una dintre principalele calităţi ale copacului, capacitatea de regenerare, şi dau acestuia şi renumele de Copacul Phoenix.

Da,da, da, da, copacii înfloriţi

Este în primul rând un arbore ornamental, plăcut ochiului atât prin coroana bogată şi prezenţa impunătoare, dar mai ales în perioada de înflorire când zeci de ciorchini violeţi în formă de piramidă îl împodobesc, lăsând falsa impresie că e un copac fără frunze, doar cu flori. Specie deosebit de dinamică, având o creştere rapidă, mai ales în primii ani de viaţă, prezenţă plăcută, seducătoare prin coloritul florilor şi măreaţă prin statură, Paulownia poate reprezenta prin valoarea sa simbolică, un cadou inedit pentru o persoană dragă.

Copacul vieţii

Conform unui vechi obicei japonez, la naşterea fetelor se sădea un Paulownia, urmând ca la măritarea acesteia să se confecţioneze un şifonier de zestre din lemn provenit de la copacul plantat la începutul vieţii sale. Acest obicei nu implica în mod neapărat tăierea copacului, având în vedere că un Paulownia în vârstă de 10 ani produce anual aproximativ 400 kg de crengi tinere. Chiar şi tăiat de la baza trunchiului, Paulownia nu presupune replantare, o nouă tulpină renăscând în primul an după tăiere, de unde şi legătura făcută cu mitul păsării Phoenix.

„Eu posed cu adevărat doar ceea ce am dăruit" Seneca

Dacă am lua la propriu vorbele filosofului latin, am avea fiecare câte un teanc de felicitări cu clişee, bibelouri sau mărunţişuri prea puţin folositoare.

Asociaţia Familia Verde propune părinţilor şi celor ce aşteaptă un copil, cuplurilor de îndrăgostiţi sau pur şi simplu celor care vor să facă un gest de prietenie, posibilitatea de a dărui simbolic un puiet de Paulownia, plantat şi îngrijit de către Familia Verde.

Paulownia simbolizeză:

- Vitalitate: Paulownia e copacul de esenţă tare cu cea mai rapidă creştere de pe pământ (6m/an la tinereţe)

- Sănătate: Absoarbe cu aprox. 10% mai mult CO2 decât un copac în mod normal

- Fertilitate: Un Paulownia de 10 ani generează anual 30 kg de frunze uscate, care se degradează lent, fertilizând solul. De asemenea, Paulownia e un copac cu rădăcini adânci care nu intră în competiţie cu celelalte plante din jurul său, ba chiar dimpotrivă fixează umiditatea în sol

- Frumuseţe: Florile sale violet deschis îl fac unul dintre cei mai populari arbori ornamentali

Darul naturii

Asociaţia Familia Verde îşi propune să popularizeze arborele Paulownia în România şi să efectueze împăduriri în zone virane, poluate, terenuri căzute în paragină. Prin acţiuni de tip adoptă sau fă cadou un arbore, dar şi prin împăduriri masive ne dorim crearea unor oaze de culoare, curăţenie şi prospeţime acolo unde astăzi domesc deşeurile şi mirosurile grele ale degradării şi dezinteresului. Persoanele fizice sau juridice, instituţiile statului care doresc să ne susţină demersurile sau au identificat zone care se pretează la astfel de acţiuni sunt aşteptate să ne contacteze. Toţi cei care se implică în vreun fel în activităţile noastre vor avea propriul arbore de care vor putea să îşi lege propriile ambiţii, speranţe şi gânduri bune!

 

Vă aşteptăm!